Istjerajte bivšeg iz misli!









Suprotno uvriježenom mišljenju, vrijeme ne liječi tugu. Reći ću ponovo. Vrijeme ne liječi tugu.


U stvari, znam da vrijeme zapravo dodaje sol rani.


Zašto to kažem? Zato što nam nije namjera da budemo odvojeni od onih koje volimo. I što smo duže daleko od onih koje volimo, to se osjećamo lošije, a zbog čega je veća naša bol.


Smatrate li da još uvijek boli ili se još uvijek ljutite na prošlost? Bilo da tražite novog partnera ili ste već u novoj ljubavnoj vezi, kada vas nešto podsjeti na staru ljubav, još uvijek vas zaboli u prsima.


Ako vas duh starog ljubavnika proganja, bitno je da poduzmete neke korake kako biste ga pustili i nastavili dalje, jer je jedan od putokaza zdrave ljubavne veze partnerova sposobnost da bude priustan i emotivno dostupan. Kada počnete opsjedati staru ranu, ona može donijeti pustoš u vašu sreću. Moja istraživanja pokazuju da su negativne emocije, bez obzira na njihovo porijeklo-zarazne. Možda ne namjeravate loše osjećaje namjenjene vašem bivšem partneru prenijeti na vašu novu vezu, ali se to ipak dogodi.


Imajući to na umu, evo 5 koraka koje možete poduzeti kako bi ste „istjerali“ svog bivšeg iz misli:


1. Baciti „uklete“ predmete


Fotografije, parfeme ili čak i namještaj zapravo mogu ponovo otvoriti stare rane i nastaviti vas podsjećati na negativne emocije povezane sa vapim bivšim. Očistite svoju kuću, automobil i kancelariju od svih uspomena i predmeta koje povezujete sa bivšim partnerom.


2. Utišajte svoj bijes


Možda još uvijek osjećate bijes prema partneru. To je uredu, ali ako se ne bavite ovim zaostalim bijesom konstruktivno, ne možete pustiti svoju prošlost. Pokušajte napisati poruku na papir stvarno pošteno i ljutito toj osobi – a onda je bacite. Ili uđite u svoj automobil gdje vas niko ne može čuti ni vidjeti, te ga zamislite i vičite na njega ili na nju svom silinom, dok ne kažete apsolutno sve što treba reći, i dok sve ne izbacite iz prsa.


3. Ne preuzimajte krivnju


Bez obzira na to što ste prekinuli, ne krivite sebe. Umjesto toga, okrivite odnos ili situaciju. Uklanjanje krivice od sebe, ili vašeg bivšeg, pomaže vam da se brže oporavite od ranijih rana. Korisno je reći sebi nešto kao „ Ja sam/mi smo bili veoma mladi“, ili „U to vrijeme učinili smo najbolje što smo mogli“


4. Nemojte ponoviti grešku


Ponekad kada nosimo stare rane, u sadašnjosti se ponašamo kao da se taj odnos ili situacija još uvijek događa. Vaš trenutni partner može pronaći sebe u vezi sa „starom“, a ne poboljšanom evoluiranom osobom koja ste postali (ili postajete). Budite u sadašnjosti, proučite svoje trenutne odnose i situaciju, te promijenite svoje ponašanje kako bi se uklopili u stvari koje se zapravo dešavaju sada.


5. Pitajte za pomoć


Ako se doista osjećate uznemireno ili ljutito, ili ako se osjećate da vas prošlost sprječava da nastavite dalje, snažno vam savjetujem da zatražite pomoć savjetnika ili terapeuta. Perspektiva druge osobe može vam pomoći da jasno vidite koja su ponašanja i stavovi ostaci vaše prošlosti.


Ne dopustite da vam stari osjećaji iz prijašnje veze koče vašu sreću. Jednom kada se oslobodite prošlih bolova, otvorit ćete se i doživjeti nove i pozitivne emocije sa novim partnerom u vašem životu.

Zaslužujete biti sretni!

Comments

Popular posts from this blog

VODIČ ZA ŠMINKANJE OČIJU SA SPUŠTENIM KAPCIMA

Definicija ljubavi u Budizmu

IMPRESIONIRAJTE GA! Šta obući za prvi spoj?